Peter Lohmander
Peter Lohmander ifrågasätter stora virkesförråd. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Skogsbruk

Står det för många träd i skogen?

Skogen räcker mycket väl
1:27 min

Att bygga upp ett stort lager av växande träd är närmast en hederssak i svenskt skogsbruk. Men nyttan av det ifrågasätts av ekonomiprofessorn Peter Lohmander.

Skogsekonomiprofessorn Peter Lohmander är något av en udda fågel i skogsforskningen. Medan det närmast anses som en självklarhet att det är bra för alla om landet bygger upp virkesförrådet ifrågasätter han om det är ekonomiskt smartast att fortsätta öka ett virkesförråd decenium efter decenium. I vart fall för skogsägaren är det inte den bästa affären, anser Lohmander.

Skogsägare är invaggade i en felaktig tro att man tjänar på att bygga upp stora virkesförråd. Det vore ekonomiskt smartare att kontinuerligt avverka de största träden och minska virkesförrådet, menar skogsekonomiprofessorn Peter Lohmander. Men svensk skogsvårdslag förbjuder glesa skogar i vissa lägen. Det har man insett i Finland där man nyligen ändrat lagen. Det är grundat på skogsekonomisk forskning, berättar han.

Argumentet för att öka virkesförrådet i skogen är att vi troligen behöver mer förnyelsebar skogsråvara i framtiden. Peter Lohmander tycker vi ska använda mer skogsråvara redan nu. Det är bra för ekonomin och för klimatet och om man gör det genom hyggesfritt skogsbruk är det även bättre för miljön, säger Lohmander.

Peter Lohmander besökte Västerbotten i december förra året och han kommer att göra ekonomisk forskning på skog i Vilhelmina som sköts med hyggesfritt skogsbruk. Det ska bli intressant att jobba med ett kontinutetsskogsbruk som pågår istället för att arbeta med teoretiska modeller, säger Peter Lohmander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".