Foto: Alessandro Trovati / AP
Foto: Alessandro Trovati / AP

Jens Byggmark tillbaka på pallen

Jens Byggmark: ”Kände att allting stämde”
1:43 min

Jens Byggmark från Tärnaby tog säsongens första svenska pallplacering på herrsidan när han blev trea i slalomtävlingen i Madonna di Campiglio. Vann gjorde Felix Neureuther, Tyskland, före landsmannen Fritz Dopfer. 

– Jag gick inte in med några förväntningar i det första och andra åket. Men i andra åket kände jag att shit, allting stämmer. Så då tog jag chanser att bara åka, säger Jens Byggmark till Radiosporten.

Madonnas backe har varit en riktig svenskbacke sedan Ingemar Stenmark tog sin första seger där för 40 år efter ett fantastisk andraåk. Totalt har det blivit sex svenska slalomsegrar där och det såg bra ut efter det första åket med fyra svenskar i topp tio.

Byggmark låg femma efter det första åket och tog ledningen med en tiondel före norrmannen Henrik Kristoffersen när han åkte i mål. Fyran Alexander Chorosjilov lyckades inte ta svensken och det gjorde inte heller trean André Myhrer som bara fick 22:a tid i andra åket och slutade tia. 

Dopfer var på väg att ta en klar ledning men tappade på slutet och var ynka fyra hundradelar före Byggmark. Neureuther var dock 82 hundradelar före Dopfer och blev förste tysk på herrsidan att ta tio världscupsegrar.

– Det känns riktigt skönt, det har varit tufft den senaste tiden med ont i knät och rehab ett helt år. Jag kände att det var ett riktigt bra åk. Jag tänkte att tar jag inte ledning nu fattar jag ingenting.

Axel Bäck som låg åtta klättrade två placeringar och slutade sexa. Calle Lindh gjorde återigen en bra insats, precis som i Åre. Trots startnummer 51 var han 28:a efter första åket och klättrade med sjätte tid i andra åket till 21:a plats.

Anton Lahdenperä och Markus Larsson tappade i andra till 17 respektive 20:e plats.

Mattias Hargin, som är bäste svensk i slalomcupen, åkte ur i första åket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".