Fiberkabel för bredband. Foto SVT Bild.
Fiberkabel för bredband. Foto SVT Bild.

Byar samarbetar för att skaffa bredband i glesbygden

Thomas Vestman: Det handlar om överlevnad att ha kommunikation även i framtiden.
1:38 min

3,2 miljarder satsas på att bygga ut bredband på landsbygden fram till 2020. Än så länge bara ett fåtal anmälningar från fyra nordligaste länen

 Byar och samhällen som inte har bredband kan till exempel gå ihop i större föreningar och söka pengar hos länsstyrelserna.

– Det är en överlevnad att kunna ha kommunikation även i framtiden. Även för att kunna skapa mer intresse för att bo på landsbygden. All teknik framåt bygger ju på att man har ett bra, fungerande bredband, säger Thomas Vestman som är ordförande för byalaget MSB.

Byalaget MSB är ett samarbete mellan ett tiotal byföreningar i Nordanstig och Sundsvalls kommuner där man vill bygga ut fibernätet. Men för att ha råd att göra det måste de få bidrag. 3,2 statliga miljarder finns att söka till 2020, pengar som söks och delas ut via länsstyrelserna.

–- Det är en förutsättning för att kunna göra en sån här investering, säger Thomas Vestman.

Än så länge har det bara kommit in ett fåtal anmälningar till dem fyra nordligaste länen, men man kan fortsätta skicka in ansökningar. Det tas inget formellt beslut om bredbandsstödet fören i maj 2015. Först efter det kan byalaget, och andra föreningar, veta om de får några pengar.

–- Det är jättebra att det satsas på det här, men nu är det upp till bevis att se om vi får några pengar eller inte, säger Thomas Vestman.

Thomas Vestman tror att det är ett bra sätt för mindre byar och samhällen som vill bygga ut bredband att gå ihop och försöka göra det tillsammans.

–- Vi ser redan fördelar av att jobba tillsammans. Dels får man nya kontakter, men det är också bra att kunna hjälpas åt med den kunskapen som vi har i byarna, säger han.

Elvira Linderot
Elvira.Linderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".