Vy över Bygdsiljum och Martinssons trä. Foto: SR Västerbotten
Vy över Bygdsiljum och Martinssons trä. Foto: SR Västerbotten
Skellefteå

Nytänk ska locka fler att utbilda sig inom trä- och teknikindustrin

"Öppna upp för en mer tillgänglig utbildning"
1:10 min

För att det inte ska bli brist på kompetent personal inom länets trä- och teknikföretag vill nu företagen skapa en trä- och teknikarena på Campus i Skellefteå.

-Att samla gymnasieelever och vuxna för utbildning på ett och samma ställe är ett nytänk, säger Hans Bylesjö som är verkställande direktör vid Industriellt utvecklingscenter i Västerbotten.

Trä- och teknikföretagen är en viktig del av näringslivet i regionen. De kommande åren har företagen ett starkt behov av kompetensförsörjning för att inte kompetensbrist ska bli en begränsning i verksamhet och tillväxt.

Trä- och teknikarenan i Skellefteå blir en samlingspunkt för att möta industrins framtida utmaningar av kompetetsbehov inom trä- och teknikföretagen. 

Tanken med att samla utbudet av utbildning på samma ställe är bland annat att man kan erbjuda en gemensam arena för nyttjande av lokaler vilket i sin tur leder till ökad kvalitet och lägre kostnader.

- Det skulle också vara ett viktigt symbolvärde för att attrahera och visa unga vilka viktiga och spännade jobb som finns inom industrin, säger Hans Bylesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".