Torskrygg med palsternackspure Foto Åza Meijer
1 av 3
Torskrygg med palsternackspure Foto Åza Meijer
Stracciatellaglass med Nougatine Foto Åza Meijer
2 av 3
Stracciatellaglass med Nougatine Foto Åza Meijer
Renstek med blåbär och pepparrot Foto Åke Lithen
3 av 3
Renstek med blåbär och pepparrot Foto Åke Lithen
Nyårssupe

Tre rätters middag a la Lithen

Funderar du på kvällens meny? Här kommer ett förslag från kocken Åke Lithen.

RÖKT RENSTEK MED LIMEFRAICHE, BLÅBÄR OCH PEPPARROT PÅ MÖRKT BRÖD  

- Lägg torkade blåbär i varm sockerlag (1 dl socker och 1 dl vatten)

- Vispa rumsvarm creme fraiche och riv ner lite skal av lime. Smaksätt sedan med saft från lime och lite salt.

- Ta en liten klick fraiche på brödet

- Arrangera renstek snyggt

- Spritsa på fraiche och lägg på tre blåbär

- Riv pepparrot efter smak och garnera med valfri kvist av grönt

PANNSTEK MED TORSKRYGG MED PALTSERNACKPUFRE OCH KAPRISSÅS

- Torka av fisken och krydda med peppar och salt på alla sidor

- Skala 500 gr palsternacka och skär ner i småbitar

- Koka palsternackan under lock i lite mjölk, som nästan täcker palsternackan och 1 krm salt

- När mjuk, mosa och tillsätt 50 g smör, salt och peppar efter smak

- Hetta upp stekpannan och stek fisken i rikligt med smör, skinnsidan först. Tänk på att inte översteka fisken, den fortsätter att tillagas efter att den kommit ur pannan. Perfekt temperatur i mitten av fisken bör vara 48 grader.

- Lägg fisken på hushållspapper

- Knaperstek 1 msk kapris och ta upp den ur pannan

- Tillsätt 2 msk vinäger till stekpannan och reducera tills nästan torr

- Under vispning och under varsamt med värme, tillsätt kuber av kallt smör. Cirka 300 g.

- När såsen är klar tillsätt kaprisen

- Lägg upp snyggt och garnera med persilja och citronklyfta

STRACCIATELLAGLASS MED NOUGATINE

- Ta fram och rör en fin vaniljglass smidig (500 g)

- Hacka 100 g mörk choklad i smulor och rör ner i glassen. (65-70% ev canderade coctailkörsbär)

- Frys glassen igen

- Smält 2 del socker i ren och torr panna tills gyllenbrun (rör inte luta bara runt stekpannan)

- Tillsätt 1 del skållad mandel eller hasselnöt och lite salt och rör om

- Häll upp på smörpapper och låt svalna

- Bryt sönder och lägg i en handduk

- Banka till lagom konsistens

- Ta fram glassen och serva med nougatinesmul eller ett flarn.

Avancerade alternativet med flarn: Kör smulorna i mixer och pudra på smörpapper, smält varsamt i 180 graders ugn.

LYCKA TILL!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".