Brand i pizzeria Knuten i Lycksele. Foto: Örjan Holmberg, Sveriges Radio.
Foto: Örjan Holmberg, Sveriges Radio.
Lycksele

Döms för mordbrand

Han minns ingenting
1:30 min

Lycksele Tingsrätt har dömt en 28-årig man som skyldig till mordbrand i samband med branden på restaurang Knut'n i början av december. Han döms till tre års fängelse och utvisning från Sverige.

Det är en tyståten man som sitter i rättegångssalen. Han säger att han minns ingenting men han vet att han mådde dåligt och drack sprit och det ska bero på att han samma dag få veta att han inte skulle få stanna i Sverige. Han är asylsökande på grund av kriget i Syrien men Migrationsverket ser honom som statslös och vill utvisa honom till Västbanken där familjen finns.

Eftersom han inte sagt mycket idag har tingsrätten fått skapa sig en bild av vad som hände utifrån vittnesmål och teknisk bevisning. Det är väldigt speciella omständigheter som gjort att det här över huvud taget har hänt. Normalt skulle restaurangen varit öppen men man stängde ned på eftermiddagen eftersom ägaren och restaurangchefen skulle åka till Umeå för ett möte just den här dagen. 28-åringen blev kvar på restaurangen för att städa och diska. Men när ambulans och polis kommer dit sitter han utanför med en whiskyflaska, onykter och desperat. Då och i de första förhören uppger han flera saker som tyder på att det är han som försökt bränna ned stället.

Försvarsadvokaten Daniel Nordfjäll tycker inte att det är så enkelt som det verkar. Bevisen håller inte därför att alla vittnesmål bygger på vad som hänt utanför restaurangen och det går inte att utesluta att de fanns någon annan i lokalen som är den verklige skyldige. Skulle det vara så är det något helt annat som hänt den här olyckliga dagen, men det tror inte Tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".