Viveka Jonsson. Foto: Agneta Johansson/SR
Viveka Jonsson. Foto: Agneta Johansson/SR
Lycksele

Sista chansen för barnhemsbarn att söka ersättning

"Inga pengar i världen kan ersätta mej"
1:51 min

Fredag sista dagen för dem som vill söka ersättning från staten för att de farit illa på barnhem eller i fosterhem mellan 1920 och 1980.

Viveka Jonsson i Lycksele sökte och fick ersättning.

4.774 personer har hittills ansökt om ersättning från staten för att de utsattes för allvarliga övergrepp eller försummelser på barnhem eller i fosterhem mellan 1920 och 1980.

Ersättningen är 250.000 kronor.

Viveka Jonsson i Lycksele är en av dem som fått ersättning. Pengar läker inga sår konstaterar hon, men det är bra att staten erkänt att de gjort fel.

Ersättningsnämnden har funnits i två år och kommer att finnas kvar tills alla ärenden är avgjorda. Ansökningstiden går ut vid årsskiftet och ska ha kommit in till Ersättningsnämnden senast 2 januari 2015.

Närmare 3.000 ärenden har avgjorts hittills och av dem har 51 procent fått avslag och 49 procent fått ersättning.

Det har riktats kritik mot processen som är plågsam, först att skriva ner sina värsta minnen och sen träffa en slags jury. Att nekats ersättning blir ett dubbelt svek, enligt forskare. Det som satt spår för livet på barnhem och i fosterhem var inte illa nog, blir juryns besked till dem som nekas ersättningen.

Viveka hade åtta syskon. Sex var på barnhem. Alla har fått ersättningen från staten utom hennes tvillingbror. Viveka Jonsson har kontakt med flera utanför familjen som också fått avslag.

– De är jätteledsna och besvikna, säger Viveka Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".