Utbyggnaden av Panamakanalen. Foto: Peri.
1 av 2
Balkarna vid de gula konstruktionerna kommer från Norrland. Foto: Peri.
Janne Axelsson, Norrskog NWP
2 av 2
Många förvånas när Janne Axelsson, Norrskog NWP berättar var den norrländska skogen tar vägen. Foto: Annelie Lanner/SR.
Skogsindustri

Panamakanalen byggs ut med hjälp av norrländskt trä

Janne Mattsson NWP: Det är norrländskt virke som efterfrågas
2:24 min

I den stora renoveringen av Panamakanalen i Centralamerika är gran från Norrland en viktig del i arbetet med gjutningen.

– Vi har leverat virke till ett tyskt företag som gör en slags stora gjutformar av bland annat trä som hyrs ut över hela världen till den som vill bygga något stort i betong, och Panamakanalen är något stort i betong där de behövde de här grejorna, säger Janne Mattsson.

Janne Mattson jobbar på NWP Norrskog som har tre sågverk i Norrland; i Östavall, Sikås och Hissmofors och en av deras stora kunder är sedan länge det tyska företag som tillverkar gjututrustning för stora byggen, som till exempel Panamakanalen. Samarbetet med det här företaget har pågått i runt 30 år, men det växte i samband med att det tyska företaget gav sig in i renoveringen av Panamakanalen.

Den ungefär 8 mil kanalen långa kanalen i Centralamerika binder samman Stilla havet och Atlanten och gjorde sjötransporterna betydligt betydligt mycket kortare när den öppnades 1914.

Det är en av världens mest trafikerade kanaler och omkring 13 000 fartyg åker genom kanalen varje år. Nu, drygt 100 år efter att den öppnades, byggs den om för att fler fartyg ska kunna passera.

Bland annat byggs nya slussar och i det här bygget används alltså bland annat gran från Norrland, eftersom den tyske köparen vill ha det starka virke som norrländska granar är kända att ge, säger Janne Mattsson.
– Det virke det tyska företaget köper kommer från Dalarna och norrut från Sverige, Norge och Finland. Det är styrkan i det här virket som efterfrågas, säger Janne Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".