jultrafiken
Foto: TT

Flera olyckor i halkans spår

Frosthalka och underkylt regn ställer till det i trafiken. Värst är läget i Västerbotten och södra Norrbotten där Trafikverket råder trafikanter att inte ge sig ut på vägarna.

– Trafikinformationsledarna har fått in rapporter om att det är så pass halt att det är befogat att gå ut med en avrådan, säger Lennart Mossberg på Trafikverket.

I Västerbotten stod busstrafiken stilla på kvällen till följd av blixthalkan. Bland annat körde tre bussar ner i diket i Skellefteå, dock utan personskador, enligt Västerbottens-Kuriren.

Minst tre allvarliga trafikolyckor rapporterades på tisdagen. En äldre man omkom i en krock med en buss i Hälsingland och under natten omkom två ungdomar i Ångermanland när bilen de färdades i krockade med en lastbil. Mellan Sveg och Älvros på E45 frontalkrockade två personbilar på tisdagen vid 14.15, där en av förarna avled.

– Den andra fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, i övrigt har jag inga uppgifter, säger Urban Dahlbäck på Jämtlandspolisen

Ena bilen kördes vårdslöst och hade innan frontalkrocken orsakat flera mindre krockar.

- Det har varit halt på ett flertal platser i länet, men att det skulle vara extremt halt här är ingen information som kommit till oss, säger Urban Dahlbäck.

Enligt SMHI är det kallt i marken, trots att graderna i luften stiger.

– Det är alltid klurigt med sådana här övergångar när vi har haft riktigt kallt och vi får en övergång till mildare luft och mild luft i kombination med nederbörd, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning är utfärdad för Västerbotten, Dalarna och Västernorrland, där risken är störst för underkylt regn.

– Det är väl värt att hålla sig lite uppdaterad och ta det försiktigt det här dygnet, säger Lovisa Andersson.

Även Trafikverket varnar för halka. Enligt verkets prognos väntas frosthalka i princip hela landet på tisdagskvällen och natten till nyårsafton.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".