Anneli Furmark växte upp i Luleå men ritar nu sina serier i Umeå. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Anneli Furmark växte upp i Luleå men ritar nu sina serier i Umeå. Foto: Joakim Silverdal/SR.
Umeå

Den röda vintern, bok om vänstern på 70-talet

Ny seriebok om norra Sverige
1:39 min

Vad händer egentligen när du inte längre står för samma saker som din grupp? Den frågan har Anneli Furmark byggt sin nya serieroman på, Den Röda Vintern. 

Vi befinner oss i Luleå i slutet av 70-talet. Snön har lagt sitt täcke över staden och solen är bara uppe några få timmar om dygnet. De kommunistiska grupperna slåss för att arbetarna ska välja just dem. Och vad är det som händer i oss när vi tvekar på om vi kan säga vad vi tycker när vi inte håller med en karismatisk ledare. Det utforskar Anneli Furmark i sin senaste seriebok Den Röda Vintern. Vi förflyttar oss söderut till henns atteljé i Umeå, där vintersolens strålar precis når upp till målningarna på väggarna.

Men i den röda vintern är också just vintern en viktig del. Mörkret utanför fönstret och den klarvita snön. Minusgraderna och raggarna som sladdar med bilarna det går inte att komma ifrån. Just miljöer är något hon utforskat i sina två senaste böcker, och hur de speglar sig i karaktärerna. Det är vad som binder samman de till en trilogi. Även om Anneli Furmark själv är uppvuxen i Luleå på 70-talet så handlar inte boken om henne själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".