Unga tränare i Sävar IK
Unga tränare i Sävar IK, Umeå, gillar sin nya roll. Foto: Privat
Ny syn på barns idrott

Barn tränar barn i Sävar

Så blir unga spelare tränare
8:51 min

I Sävar IK tränar barn framgångsrikt andra barn i klubben. Det fattades vuxna som kunde ställa upp som handbollstränare.

Barnen har gått från att vara aktiva spelare till att bli aktiva ledare, en roll som de ofta inte får ta i klubbarna. Tre av tränarna är Molly Sandström, Kalle Bromark och Ebba Höglund - som berättar hur det började och deras bästa tips är att ha match på träningen för det gillar alla, eller stafett eller straffträning i slutet på träningen. De tycker det är viktigt att alla kan vara delaktiga och igång hela tiden på träningen.

Som mentor har barnen Maja Bergqvist, som studerar på psykologprogrammet på Umeå Universitet. Hon har också sin egen idrottskarriär nära. Hennes bästa tips är att träning ska vara roligt. Och att göra så att barnen känner att någon bryr sig om dem på träningen. Alla vill känna att man kommer framåt för det är roligt att utvecklas, säger Maja Bergqvist.

Känner du till fler klubbar som uppmuntar sina unga spelare att bli tränare? Hör av dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".