Kaarina Åström i samband med tågresan till invigningen.
Kaarina Åström i samband med tågresan till invigningen. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Storuman

Kulturen har klivit fram 2014

Man fick se till att ta för sig
1:28 min

Kulturhuvudstadsåret har fått Storumans kulturliv att blomstra. Orsaken är att gamla samarbeten som fanns redan före 2014 har blivit starkare.

Kulturhuvudstadsåret har varit fantastiskt, säger Kaarina Åström, kulturansvarig på Storumans kommun. Det syns i statistiken att det finns fler som går och besöker kulturarrangemang. Bland alla lyckade saker som hon minns nämner hon Kulturtåget, en tågresa längs tvärbanan till invigningen i Umeå, eller Inlandsbanefestivalen som ungdomar ordnade och som fick många besökare.

Slingan som är ett samarbete mellan fem inlandskommuner och Norrlandsoperan har stärks och blivit till en nybildad förening som finns kvar för framtiden. Överhuvudtaget tycker Kaarina Åström att samarbetet stärks mellan föreningarna, Norrlandsoperan och kulturkonsulenterna i länet. Det allra bästa är att kulturen kommit in i det politiska samtalet i Storuman, säger hon.

För att kulturhuvudstadsåret skulle nå kommuner i inlandet handlade det om att ta för sig och vara aktiva själva, menar Kaarina Åström. Hon berömer Norrlandsoperan som samarbetspartner däremot har kulturhuvudstadsårets ledning i Umeå varit mer anonyma i inlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".