Polishuset i Skellefteå. Foto: Åza Meijer/SR
Polishuset i Skellefteå. Foto: Åza Meijer/SR
Skellefteå

Fängelse för fräck stöldturné

Stal smycken, mobiler och datorer
1:16 min

Åtta stölder och tre olika identiteter är några av beståndsdelarna i den stöldhärva som nu fått sitt rättsliga efterspel vid Skellefteå tingsrätt.

En 32-årig man döms nu till ett och ett halvt års fängelse och till att utvisas ur landet. Han ska också betala skadestånd till olika butiker i landet på sammanlagt 255 000 kronor.

Tillsammans med en annan man har han gjort en stöldturné som bland annat fört honom till Varberg, Gävle, Kista, Umeå och Skellefteå och det var efter stölden av flera dyrbara guldringar ur en guldbutik i just Skellefteå som hela härvan började nystas upp.

Skellefteåpolisen fick snart veta att liknande stölder begåtts på andra håll i landet och likheterna mellan tjuvarna, deras klädsel och tillvägagångssätt var slående.

De två männen har stulit guldsmycken, mobiltelefoner och datorer från flera olika butiker. Ofta genom att låsa upp låsta skåp och montrar med specialtillverkade nycklar. Stölderna har skett medan kunder och personal varit i butiken men i alla fall utom ett har tjuvarna hunnit ut ur butiken innan stölderna upptäckts.

I den dömde mannens lägenhet i Stockholm har polisen hittat nycklar och specialverktyg, avlarmingsutrustning och en del av stöldgodset. De har också hittat kläder som kännts igen från övervakningsfilmerna.

Den nu dömda 32-åringen nekar till brott. Han hävdar att hann aldrig varit i vare sig Skellefteå, Luleå eller Umeå, han bara råkar vara väldigt lik personen som syns på övervakningsfilmerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".