Turismföretagaren Björn Karlsson
Turismföretagaren Björn Karlsson. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Hyggesfritt gynnar turism

Turismföretagare - Det här är framtiden
1:06 min

Hyggesfritt skogsbruk ger bättre skogar för turism. Vanliga skogar är endera för täta eller för kala, säger turismföretagaren Björn Karlsson i Vilhelmina.

Björn Karlsson lyser upp när han kommer in i ett parti av en försöksskog med alternativa skogsbruksmetoder vid Bielite i Vilhelminafjällen. Här har skogen glesats ut genom så kallad fjällskogsblädning. Det är gläntor och längre sikt än i en tät skog med likåldriga granar. Så här ska det se ut där man vill jaga, säger turismföretagaren Björn Karlsson från Lövliden utanför Vilhelmina.

Blåbär och andra bär vill ha lite mer sol och finns det bär finns det tjäder och orre, säger Björn Karlsson. Han hoppas på att fler markägare börjar bruka skogen med hyggesfritt skogsbruk. Ur turistisk synpunkt är det bättre. Även bättre än täta urskogar som skyddas som reservat, tycker Björn Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".