William Nylander deppar med lagkamrater
1 av 3
William Nylander deppar med lagkamrater. Foto: TT Nyhetsbyrån
Slovakiens Pavol Skalicky jublar
2 av 3
Slovakiens Pavol Skalicky jublar. Foto: TT Nyhetsbyrån
Svensk depp i båset
3 av 3
Svensk depp i båset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tröttkört Sverige utan medalj i JVM

Lucas Wallmark: ”Bjuder dem på oerhört enkla mål”
2:14 min

Det blev ingen JVM-medalj för Juniorkronorna. Efter en usel start och senare ett matchstraff föll man mot Slovakien med 4-2 i Toronto.

Guld, silver, silver – och en fjärdeplats. Juniorkronornas medaljrika svit bröts under JVM-ishockeyn i Kanada. Slovakien vann bronsmatchen med 4-2.

– Inledningsvis bjuder vi dem på två oerhört enkla mål. De är bättre än oss från nedsläpp och vi kommer inte alls upp i den nivå som vi vill ligga på. Det är starkt av oss att komma tillbaka, men sen får vi en väldigt jobbig utvisning (matchstraff) emot oss inför tredje och de gör mål, och då blir det uppförsbacke igen, säger Lucas Wallmark till Radiosporten.

– Vi spelar vår sämsta hockey när det gäller som mest. Det håller inte om man vill ta guld. Vi gör en katastrofal start som är pinsam. Vi jobbar oss tillbaka men vi kommer aldrig riktigt in i matchen och det är dålig energi igenom den, säger Axel Holmström till Radiosporten.

Inte ens ett dygn efter semifinalförlusten mot Ryssland var Juniorkronorna tillbaka på isen i Air Canada Centre. Den här gången handlade det om bronsmatch mot Slovakien.

Även denna gång tvingades spelarna lämna arenan som förlorare, efter en match som dessutom bröt landslagets imponerade medaljsvit - guld 2012, silver 2013 och silver 2014.

På nytt var det efter odisciplinerat spel jämfört med tidigare matcher under mästerskapet.

Inte bara för att Slovakiens segermål, genom Pavol Skalicky, var ett resultat av Julius Bergman matchstraff i slutet av andra perioden. Utan också för att inledningen var allt annat än bra.

Precis som under stora delar av semifinalmötet med Ryssland hade Juniorkronorna svårt att få till något spel. Passningar skickades i väg i blindo, tempot var lågt och flera gånger var markeringen i princip obefintligt.

– Hade vi inte haft en så jobbig inledning på matchen så hade vi förmodligen sett en helt annan matchbild, men det är för sent att att stå och analysera det nu, säger Wallmark. 

Det var detaljer som gav en mardrömsöppning.

Bara 2.43 minuter in i matchen slog Andreas Englund en felpass som hamnade hos David Soltes. Slovaken, fri i slottet framför Linus Söderström, visade kyla när han tog emot pucken för att kort därefter placera in ledningsmålet till höger om den svenske målvakten.

39 sekunder senare small det igen.

Martin Reway märkte att svenskarna tappade markering i egen zon och lade en enkel diagonalpass till fristående Mislav Rosandic.

Sedan hade 19-åringen show i Air Canada Centre.

Med en kroppsfint lurade Rosandic Söderström till höger, själv gled han åt andra hållet och lade till slut in 2-0-målet i en tom bur. Då stod matchuret på 3.22.

Två mål inom loppet av en minut gjorde att förbundskapten Rikard Grönborg tog timeout. Efter ett par väl valda ord fick han igång sina spelare. 6.16 minuter senare kunde han jubla tillsammans med dem.

Axel Holmström och Sebastian Aho bjöd på klapp-klapp-spel i den slovakiska zonen och serverade William Nylander öppet mål till 1-2.

Med 3.48 kvar av perioden ordande Jens Lööke, snyggt framspelad av Christoffer Ehn, kvitteringen. Men närmare bronsmedaljen än så kom aldrig Juniorkronorna.

I stället avgjorde Pavol Skalicky med Slovakiens 3-2-mål i powerplay efter Julius Bergmans matchstraff. Med 56 sekunder kvar satte Patrik Koys 4-2-målet i tom målbur.


Sveriges medaljer i JVM

Två guld
2012 i Kanada. 1981 i Tyskland.

Tio silver
2014 i Sverige. 2013 i Ryssland. 2009 i Kanada. 2008 i Tjeckien. 1996 i USA. 1994 i Tjeckien. 1993 i Sverige. 1992 i Tyskland. 1989 i USA. 1978 i Kanada.

Fem brons
2010 i Kanada. 1995 i Kanada. 1987 i Slovakien. 1980 i Finland. 1979 i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".