En hand ritar med en penna runt en hudförändring inför en operation.  Foto: Björn Larsson/Scanpix
Hudcancer är ovanligare i norr än i söder. Arkivbild. Foto: Björn Larsson/Scanpix

Mindre cancer i norr

"En sak som är skillnad är att vi röker mindre"
1:36 min

Norrlänningar får inte cancer i lika hög grad som de i södra Sverige. Framför gäller det hudcancer  men även till exempel bröstcancer hos kvinnor. Däremot är dödligheten högre.

Varför skillnaden finns vet inte forskarna riktigt:

– Att vi har mindre hudcancer skulle kunna bero på skillnad i solvanor men det kan också bero på helt andra saker, säger Beatrice Melin som är cancerforskare och chef på Regionalt cancercentrum i Umeå. Kanske beror det på att vi söker vård senare. Vissa hudtumörer som är förstadier och gränsfall kanske överhuvudtagtet inte upptäcks funderar Beatrice Melin.

Även bröstcancer är lite mindre vanligt i norr och inte heller där vet man orsaken.

– Men en skillnad som finns är att vi röker mindre i norr än i söder. Det gäller både i Sverige och Europa att ju längre söderut man kommer detsto mer röks det. Och det tycks som att cancer överhuvudtaget är något mindre förekommande i norra regionen. Någon skillnad mellan de fyra nordligaste länen kan hon dock inte se.

Och om vi ändå får cancer så verkar vi dö i större utsträckning; vi har alltså en sämre prognos.

Det kan också bero på att vi söker vård senare men det kan också bero på hur mycket andra sjukdomar man har och om man kan få full behandling, säger Beatrice Melin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".