Tecknar-Olle Johansson i Skellefteå. Foto: Privat
Tecknar-Olle Johansson i Skellefteå. Foto: Privat

Tecknar-Olle i Skellefteå ser risk för självcensur

"Jag tänker på mina kolleger i Paris och deras familjer"
5:26 min

Tecknaren Olle Johansson i Skellefteå ser en risk att satiriker och tecknare kommer bli mindre fria efter gårdagens attentat i Paris. 

Attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, där 12 personer dödades, har chockat människor världen över och fördöms som ett påhopp mot demokratin.

Olle Johansson, mer känd som Tecknar-Olle, är en av Sveriges mest rutinerade politiska tecknare. Han ritar bland annat politiska och satiriska teckningar i Norran. Han reagerade på nyheten om attentatet med bestörtning.

- Det blir nästan lite overkligt. Att argument och åsikter kan sluta på det här sättet.

Hur tror du att det här kommer påverka dig och dina serietecknar-kollegor, i vardagen?

- Det blir en inneboende rädsla, att man tänker sig för och vill undvika vissa ämnen. Det är ytterst inte bra. Det finns ett uttryck som lyder: "Det som inte tål att skämtas om förtjänar inte heller att tas på allvar". Och det är en friskhet i demokratin, att man vågar ha humorn som hjälp, och belysa olika samhällsproblem. När man känner att den som har en åsikt måste gå omkring med en livvakt, det känns inte bra.

Tror du att du kommer känna dig mindre fri nu?

- Inte när jag sitter vid ritbordet. Men det kan bli en slags självcensur. Och den kanske även infinner sig för en skrivande journalist. För vi är ju bara människor. 

Du har en lång karriär bakom dig som politisk tecknare. Har du själv känt dig hotad i ditt yrke?

- Nej, inte på det sättet. Det har varit ett och annat mejl, men inte på det här sättet. Man har nog varit skyddad här i "höga nord". Men i en globaliserad värld så infinner sig ju tanken. Jag hoppas ju inte att det behöver bli på detta sätt. 

Hur skulle du säga att satiren och satirteckningen mår i Sverige?

- Det är få utövare i Sverige och få tidningar som har satirteckningar. Det var en annan anda förr i tiden. Jag är kanske "den siste mohikanen". 

Kommer du själv att kommentera eller ta upp den här händelsen i dina teckningar?

- Det är klart att jag vill försvara åsiktsfrihet och tryckfrihet i alla dess former. Men man kanske blir lite försiktig, för att man tänker på vad det kan få för repressalier. Och det är naturligtvis inte klädsamt. Men vi är ju bara människor. Jag tänker på mina kolleger i Paris, och deras familjer som tänker: "Var det värt det här?". 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".