Ingela Borgstöms hästar skräms av renar Foto: Filippa Armstrong SR/Västerbotten
1 av 2
Ingela Borgstöm. Foto: Filippa Armstrong/SR.
Olle Larsson, renskötare från Rans sameby. Foto: Filippa Armstrong SR/Västerbotten
2 av 2
Olle Larsson, Rans sameby. Foto: Filippa Armstrong/SR
Västerbottens län

Fler renar och hästar ställer till problem

"Hästarna känner lukten av ren och blir nervösa"
5:15 min

Hästarna i landet och länet blir allt fler. Det är en av orsakerna till att hästen och renen allt oftare stöter ihop i markerna - något som kan ställa till det för både renägare och hästägare.

När det är vintrar med lite snö betar renarna längre ner mot kusten och där lockas de till hästhagarna där det finns hästfoder. Och renen blir ibland så närgången att hästen blir skrämd. Vill det sig riktigt illa flyr den ur hagen och då är risken för skador stor. Men ofta räcker det med att hästarna bara känner lukten av ren för att bli nervösa och sluta äta.

Ingela Borgström som är hästägare i Norra Strömbäck utanför umeå kan inte släppa ut sina hästar så ofta och mycket som djurskyddslagen säger eftersom hästarna är så rädda.
– Jag tvingas bryta mot lagen som säger att hästar ska ha möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter varje dag, säger Ingela Borgström.

Olle Larsson som är renskötare i Rans samby berättar å sin sida att det händer att renar fastnar i kvarlämnade hagband från hästars sommarhagar, och i värsta fall stryps eller svälter ihjäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".