Behandlingshem för missbrukare i Kvarnåsen
Libo Care driver behandlingshem för missbrukare i Kvarnåsen Foto Magnus Bergner / SR
Kvarnåsen

Inbrottstjuv spårades till behandlingshem

Före jul fick en fastighet i Kvarnåsen utanför Norsjö påhälsning av en inbrottstjuv. Det visade sig att mannen kom från Kvarnåsens behandlingshem för män med drogberoende.

Enligt ägarna till behandlingshemmet i Kvarnåsen så kom det många nya klienter före jul och några använde syntetiska droger, trots att dom var intagna på behandlingshemmet.
– Sedan hade en av klienterna gjort ett inbrott och för att stävja det här har vi varit tvungna att göra en del utskrivningar från behandlingshemmet, få bort de här personerna, säger Marcus Bohman som är vd för behandlingshemmet Libo Care i Kvarnåsen.
Men borde inte ni på behandlingshemmet ha koll på vilka som är påverkade av droger ?
– Absolut, men dilemmat med den här typen av droger är att dom inte syns på urinstickor så det är inte alltid att man hinner upptäcka det innan dom har kommit in.
Men jag förstår att det väcker jättemycket upprörda känslor när en sådan här sak händer och det är ju absolut inte något som ska få förekomma, säger Marcus Bohman.

Oroliga bybor
Åsikterna om behandlingshemmet har delat byborna i Kvarnåsen och innan starten hölls flera möten med ägarna. Och byaföreningen tycker sig inte ha fått gehör från ägarna till behandlingshemmet när man påtalat problem.
– Vi tycker att vi har haft lite dåligt gensvar när vi har pratat med dom men nu har dom lovat oss en träff nästa vecka, säger Edvard Landin som är ordförande i Kvarnåsens byaförening. Dom har också lovat att vidta åtgärder redan nu så vi får hoppas att ägarna styr upp det här så att det börjar fungera och dom flesta vill ju ändå att det ska få vara kvar under förutsättning att det fungerar och att det sköts snyggt, säger Edvard Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".