Gerd Nyman och Anki Ferm tycker Marino Carlsson är värd en kram.
Gerd Nyman och Anki Ferm tycker Marino Carlsson är värd en kram för det här. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Lycksele

Motorsport stöder utsatta kvinnor

1:27 min

Kvinnojouren i Lycksele ska få en tiondel av publikintäkterna från flera motorsporttävlingar i år. 

Eftersom delar i sommarens stora Motorvecka ingår kan det bli en ansenlig summa.

Det blir minst 30 000 kronor som direkt ska användas för att hjälpa våldsutsatta kvinnor i Lycksele men Kvinnojourens ordförande Anki Ferm ser mer än bara pengarna. Det kommer att bli prat om hur kvinnorna har det egentligen. Jag är jätteglad att vi når männen med det budskapet, säger Anki Ferm.

Marino Carlsson från föreningen Retro Event som ingår  i Motorveckan berättar att de länge funderat på någon form av välgörenhet kopplad till motorsporten. Kvinnojouren gör ett bra arbete och genom att stödja dem vet vi att pengarna kommer till nytta här i Lycksele, säger Marino.

Retro Event arrangerar de mest publikdragande tävlingarna under Motorveckan. Dessutom kommer två tävlingar i Burkarcupen som hålls i Lycksele i vinter att ingå. Tusentals människor kommer att se att motorsport tar ställning mot kvinnovåld och en majoritet av dem är män. Vi är beredda på att inte alla gillar det men Marino Carlsson är beredd att ta den diskussionen.

Gerd Nyman i Kvinnojouren tycker skillnaden mellan föreningarnas verksamheter inte är så stor som det kan tyckas. Motorsport är bra för kvinnor. Jag har arbetat mycket som funktionär på motortävlingar och sett hur sporten knyter ihop familjer. Kvinnorna kanske inte mekar med bilarna men de finns där hela tiden, bär däck, fixar mat och ser till att allt funkar, säger Gärd Nyman.

En annan förening som ingår i Motorveckan, Pharaos, har flera gånger skänkt pengar till kvinnojouren i Lycksele

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista