Christin Johansson
Christin Johansson med Tomtebovägen i bakgrunden. Foto: Kristina Milton/Sveriges Radio.
Publiktips

Besparingar förmörkar Tomtebovägen

Christin Johansson om mörkret längs vägen
2:37 min

Umeå kommun ska årligen spara 500 000 kronor på belysning, bland annat genom att gatlysena vid vissa vägar är släckta. Christin Johansson känner en osäkerhet när hon kör längs Tomtebovägen i mörkret.

– Man är beredd, helt enkelt. Ibland är det barn som leker på sidan av vägen. Och om det till exempel inte är plogat nu när det är snö, tar sig cyklisterna ut på den plogade vägen, säger Christin Johansson som bor på Tomtebo.

Dessutom finns en skola i närheten, Sjöfruskolan, som ibland har gymnastik på andra sidan vägen. Christin Johansson säger att barnen då måste ta sig över vägen just där det finns ett stort släckt område. Hon undrar varför Tomtebo är ett av få områden i Umeå som har den här typen av nedsläckning.

Enligt Karin Isaksson, park- och gatuchef på Umeå kommun, har de släckt gatlysena på ett par bilvägar, bland annat på Tomtebo och Röbäcksslätten, där det finns väl upplysta gång- och cykelbanor bredvid. Hon menar att det är en förutsättning för att det ska gå att släcka belysningen längs själva bilvägen.

Därutöver sparar kommunen på belysningen genom att bara ha den tänd när den behövs som mest, att bara byta ut lampor när fler än en är trasiga på platsen och försöka anpassa styrkan i belysningen efter hur mörkt det är. Att släcka ner fler bilvägar i kommunen är inte aktuellt, enligt Karin Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".