Tjej som snusar. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.
Foto: Robert Henriksson/Scanpix.
Umeå

Snusande ungdomar blir oftare rökare

Ungdomar som börjar snusa tidigt blir oftare rökare än andra ungdomar, visar ny forskning från Umeå. 

Forskare i Umeå har följt drygt 1000 ungdomar under 5 år, och deras studie visar att de som börjar använda snus tidigt, de som har en mindre negativ attityd till rökning och även de som har låg självkänsla i årskurs sju har en ökad risk att vara rökare när de lämnar gymnasiet.

Junia Joffer, som är doktorand vid enheten för epidemiologi och global hälsa på Umeå universitet, är studiens huvudförfattare. Hon anser att sambandet mellan tidigt snusbruk och senare rökning är särskilt intressant.

– I studien ser vi ett tydligt samband mellan ett tidigt snusbruk och framtida rökning. Därför är det viktigt att vi nu breddar snusdebatten. Istället för att den enbart ska handla om snusets eventuella skadeverkningar i kroppen eller om att snus kan bidra till rökstopp hos vuxna är det viktigt att vi även beaktar att snusande faktiskt kan öka risken för unga att bli rökare, säger Junia Joffer i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".