Entren vid NUS i Umeå. Foto: Erica Ddahlgren/Sveriges Radio
Foto: Erica Ddahlgren/Sveriges Radio

Kräver svar på långa kötider

Kräver svar om långa kötider
1:34 min

Landstingets Oppositionsråd landstingspolitikern Nicklas Sandström (M) kräver i en interpellation, till den rödgröna majoriteten, att få svar på varför kötiderna i länet är längst i landet för att få en sjukvårdande behandling.

Enligt Nicklas Sandström är rekommendationen för att få behandling mot bröstcancer tre veckor medan man i länet får man vänta i en månad och det är inte patientsäkert enligt honom.

I interpellationen ställer sig Sandström kritisk till att värdköerna är långa och att landstinget i Västerbotten är sämst i landet när det gäller att uppfylla vårdgarantin för patienter som behöver operation eller annan specialistbehandling. Landstinget brottas med sjuksköterskebrist men att det enbart skulle vara en orsak till vårdköerna håller han inte med om eftersom det även är brist på sjuksköterskor i andra delar av landet och att landstinget borde ta efter andra landsting.

Landstingsrådet Peter Olofsson håller med om att kötiderna är för långa och han välkomnar en debatt på landstingsfullmäktige nästa månad, men säger att även staten måste gå in och hjälpa till för att locka fler att utbilda sig till sjuksköterskor, men vad beror då de långa köerna på? Enligt Peter Olofssonska de gräva djupare i varför kötiderna är långa, men en anledning kan vara, enligt peter olofsson, att landstinget försökt se till att den som har störst vårdbehov får hjälp först och att det då kan vara svårt att klara vårdgarantin.

Marilén Karlsson

marilen.karlsson_sjoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".