Bjurholm

Unika odlingssorter nyupptäckta: Höns, morötter, lök, ärtor...

1:41 min

Bjurholmsmoroten, Bjurholmslöken och Bjurholmsärtorna. En unik samling av gamla lokala odlingssorter finns på Backfors gård i Bjurholm - och där finns också en höna med kultstatus.

Först blev Bjurholmshönan kändis; en färggrann liten lantrashöna som har sitt ursprung i en hönsflock som levt isolerat på en gård i Bjurholms kommun. Elin och Jonas Nordlund på Backfors gård fick förtroendet att bevara rasen, och Bjurholmshönan blev en officiell svensk lantras som efterfrågas från hela landet  av folk med höns som hobby. Hönan har också en egen Facebooksida med många följare.

Från samma gård som hönan kommer också de unika växtsorterna som familjen Nordlund tagit hand om och förökar.

Bjurholmsmoroten lär vara den enda svenska lantsort av morot som Nordisk genbank har registrerat, och den är en gigantiskt stor morot - men inte så söt som de moderna morötterna. De gamla sorterna har framförallt utvecklat egenskaper som gör att de klarar sig bra i strängt klimat, men är inte alltid lika bra för kommersiell odling i större skala.

– Det känns väldigt bra att få vara med och bevara de här gamla sorterna för framtiden, säger Jonas Nordlund.

– De är anpassade för vårt klimat och kan odlas utan att man behöver använda bekämpningsmedel. Till exempel är Bjurholmspotatisen motståndskraftig mot brunröta. På det sättet blir avkastningen bra i det långa loppet.

Ingrid Marklund
P4 Västerbotten Sveriges Radio
090 17 17 43
ingrid.marklund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista