Kommunhuset Nordmaling
Kommunhuset Nordmaling, arkivbild: Inga Korsbäck SR Västerbotten.
Nordmaling

S-ombudsman: Fan i mig 1800-tal i Nordmaling

Peter Öhman (S): Jag är sur!
2:05 min

Peter Öhman, (S)-ombudsman på partikansliet i Stockholm, rasar nu mot den falang som lämnar partiet. Han är också djupt kritisk mot den interna demokratin i partiet.

Öhman hade kallats in av partiet centralt för att lösa de interna problemen i Nordmaling. Han är djupt kritiskt mot vad som hänt - att en falang brutit sig ut och nu väljer att lämna partiet. 

- Det är mycket allvarligt. Det är mycket tråkigt för socialdemokratin i Nordmaling. Partiet åker på en rejäl kris nu. Djupare än den tidigare.

Vad handlar den här konflikten om i grunden? 

- Mångårig träta. Om ledarskap. Om demokratisyn. Om vem som ska bestämma och hur. Konflikterna kring Ulla-Maj Andersson och andra har grävt djupa sår i socialdemokratin i Nordmaling.

- Det är en arbetarkommun med en jätteomodern ledarstil. Det är fan i mig 1800-tal nästan, nej nu tog jag i. Men är du med? Det är gammaldags, det är auktoritärt. 

Den grupp på runt 30-40 personer som nu lämnar partiet i Nordmaling ville se Monica Jonsson som oppositionsråd, istället för förstanamnet Liza Jonsson. Gruppen lämnade ett representantskapsmöte i oktober och fortsatte mötet i en annan lokal. Det blev senare som gruppen ville - Monica Jonsson valdes till oppositionsråd.

Ombudsmannen Peter Öhman är djupt kritisk mot det sättet att agera.

- Utbrytargruppen har gjort sig skyldiga till ett stadgebrott. Tveklöst så.

Du har en besk ton?

- Ja, jag är sur. Jag värnar ju partiorganisationen.

Vad är du sur på?

-Jag hade hoppats på en annan lösning. Jag hade hoppats på samförstånd. Det är vi socialdemokrater bra. Jag hade hoppats på det också i Normaling, men nu är det kört - tillfälligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".