Maria i Blåsmark med fostermor Lisa Marklund. Foto: Filippa Armstrong/SR
Maria i Blåsmark med fostermor Lisa Marklund. Foto: Filippa Armstrong/SR
Blåsmark

Migrationsverket välkomnar JO-anmälan

Migrationsverket har tagit lagstiftningen på helt korrekt sätt, säger dess presschef Fredrik Bergman apropå att verket JO-anmälts för sin hantering av utvisningshotade Maria i Blåsmark

Migrationsverket JO-anmäldes i slutet av december av en kvinna i Älvsbyn i fallet Maria i Blåsmark, tvåårigen som är född i Sverige men hotas av utvisning till Armenien.

Kvinnan har i dagarna även skickat brevet till statsminister Stefan Löfvén och justitieminister Morgan Johansson. Hon vill att JO granskar ärendet utifrån att lagstiftningen ändrades den 1 juli 2014 så att det ska bli lättare för barn i särskilt ömmande fall att få stanna i Sverige.

Men Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att alla beslut som tagits i fallet är tagna före lagändringen den 1 juli.

Men fallet Maria är numer ett öppet ärende sedan familjens advokat lämnat in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket, och ansökt om permanent uppehållstillstånd för hela familjen.

Migrationsverket tittar nu på ärendet på nytt, även enligt den nya lagstiftningen från 1 juli säger Fredrik Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".