Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet. Foto: Agneta Johansson/SR
Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet. Foto: Agneta Johansson/SR
Umeå universitet

Ny strategi för modern teknik i undervisningen

"E-lärande en naturlig del av allt lärande"
1:57 min

Umeå universitet håller på att ta fram en strategi för e-lärande. Man vill kunna utnyttja den moderna tekniken på bästa sätt, säger prorektor Anders Fällström.

De digitala möjligheterna och den moderna tekniken håller på att förändra undervisningsmetoderna. Man kallar det för e-lärande, eller e-Learning, där e står för electronic. På Umeå universitet håller man nu på att ta fram en strategi för e-lärande. Det behövs en tydlig linje säger Anders Fällström som är prorektor:

-Egentligen har det inte funnits någon tydlig riktlinje för "Vad vill Umeå universitet med det här?". Därför tyckte vi att det var viktigt att ta fram en strategi för vårt e-lärande. Vad vill universitetet med all den nya tekniken, alla nya möjligheter som finns, åt vilket håll ska vi gå och varför ska vi göra det? Hur kan vi utnyttja modern teknik på ett mycket bättre sätt än vi gör idag, säger Anders Fällström.

Till sommaren ska Umeå universitets strategi för e-lärande vara klar. Modern teknik ger möjligheter, t.ex kan man ha världen bästa föreläsare i ett ämne med direkt på en skärm fast personen finns på andra sidan jordklotet:

-Då behöver vi inte flyga in honom utan det kan ganska enkelt gå att engagera sådana personer. De kan också vara med i en diskussion med studenterna och utveckla kvalitén i våra utbildningar, säger Anders Fällström.

Det gäller att locka studenter både till distanskurser på nätet, och till kurserna på campus. På campus byggs fysiska miljöer om nu för att bli mer flexibla och anpassade till den nya tekniken. Föreläsningssalar med envägskommunikation ska också passa för gruppundervisning vid skärm.

-Alltifrån hjul på stolar och bord till avancerad teknik i form av skärmar, kameror, och andra tekniska möjligheter, förklarar Anders Fällström

Det kommer att kosta men blir billigare på sikt, säger Anders Fällström.

-Så som vi har det idag lägger vi ut väldigt mycket pengar på olika typer av e-lärande men vi har ingen samlad tanke bakom det. Så jag tror att det kostar mycket mer idag än det vi kommer att komma fram till. Fast det kommer att ge mycket mer, säger Anders Fällström.

Och framöver behövs nog ingen e-strategi, tror Anders Fällström:

-Det vi idag kallar e-lärande är en naturlig del av all utbildning vi har. Så jag tror att om fem eller tio år kommer vi inte att ha någon e-lärande strategi egentligen, utan vi kommer att ha en strategi för utbildning där e-lärandet är en del, säger Anders Fällström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".