Stiftskansliet och domkapitlet i Luleå stift. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Stiftskansliet och domkapitlet i Luleå stift. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Länet

Expräst från länet efterlyst

Prästen tog betalt men Nordkapsresan ställdes in
1:20 min

En präst som tidigare var anställd i Västerbottens län, och som misstänks ha lurat ett 30-tal pensionärer på sammanlagt 400 000 kronor, efterlyses nu av polisen.

Misstankarna gjorde att mannen blev av med rätten att utöva sitt ämbete i slutet av förra året. Nu är han efterlyst eftersom han inte kommer till förhör eller ger sig till känna längre. Det skriver Norrköpings Tidningar. Tidningen skriver också att ex-prästen fick ut ett nytt pass före jul.

Prästen, som tidigare arbetade i södra Sverige, arrangerade en resa till Nordkap och tog betalt i förskott av ett 30-tal pensionärer i sina gamla hemtrakter- men strax innan avresan skickade han ut brev om att resan ställts in.

Eftersom resenärerna inte fick tillbaka sina pengar - totalt ungefär 400 000 kronor - blev det polisutredning. Ex-prästen är den ende som inte har förhörts i ärendet. En av dem som polisanmält honom är kritisk till att hans tillgångar inte säkrats inför ett eventuellt skadestånd.

Bedrägerimisstankarna ledde också till att prästen blev fråntagen sin tjänst i en församling i Västerbottens län, och han förlorade också rätten att vara präst inom Svenska kyrkan. Beslutet om så kallad avkragning togs av domkapitlet inom Luleå stift,

Avkragning är enligt kyrkan en mycket ovanlig åtgärd, men stiftet ser ingen annan råd trots att polisutredningen inte är klar.

-Han har skadat det anseende en präst bör ha så gravt att han inte längre kan ha kvar behörigheten att vara präst, säger biskop Hans Stiglund, ordförande i domkapitlet, till Piteå-Tidningen.

Prästen har enligt kyrkan erkänt bedrägeriet för sin arbetsgivare, men ska ha sagt att han ska överklaga beslutet om avkragning.

Enligt Luleå stift har ex-prästen har sagt att han ska överklaga beslutet att frånta honom ämbetet. I slutet av januari löper den tidsfristen ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".