Isig elledning som ett träd rasat över. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Extrem vinter med många strömavbrott

"På sina håll riktigt, riktigt ansträngt"
1:42 min

Elnätet i norra delen av landet är på många håll kraftigt utsatt av vinters omväxlande väder.

I såväl kust som inland får elbolagen nu brottas med att göra elledningar isfria för att förhindra strömavbrott och bolagen menar att situationen är extrem och ovanlig.

– Ja, det är ansträngt på vissa ställen och på vissa ställen riktigt, riktigt ansträngt. Det som är ovanligt med den här vintern är att det är mycket fler variationer mellan "normal" vinter och plusgrader, säger Roger Lindmark på Vattenfall.

Det gör att is bildas på elledningarna som kan bli så pass tunga att de sjunker till marken. Och förutom att det då riskerar att bli strömavbrott så är nedhängande och isbelagda elledningar en ren livsfara.

– En elledning ska man i alla lägen betrakta som att den är strömförande. Om man kommer i kontakt med en nedfallen elledning kan man i värsta fall få en ordentlig stöt. Det andra är att tunga is- och snöklumpar kan falla ner från ledningarna och orsaka skador.

Att på egen hand ge sig ut för att knacka ner is och snö från elledningar, avråder Roger Lindmark bestämt ifrån.

– Det är nästan livsfarligt om man inte är utbildad för det. Det är bättre ringa till oss eller det nätbolag man har så får de ta bort isen.

Han förstår också att strömavbrotten ställer till mycket problem för de drabbade.

– Det är en jobbig situation för de som drabbas men jag hoppas att de tror på oss när vi säger att vi jobbar med de här problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".