Uppskattade väntetider för provtagning vid Nus, Norrlands universitetssjukhus, är över 30 minuter på morgontimmarna och tidig lunchtid. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Uppskattade väntetider för provtagning vid Nus är över 30 minuter på morgontimmarna och tidig lunchtid. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Entrén till provtagning och provinlämning vid Laboratoriemedicin på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Entrén till provtagning och provinlämning vid Laboratoriemedicin på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Köer till provtagning på sjukhuset i Umeå

Långa köer till provtagning på sjukhuset i Umeå
1:22 min

På sjukhuset i Umeå är det numera vanligt med halvtimmeslånga köer av folk som vill lämna sin blodprover där, istället för i primärvården.

Nu ska landstinget tydligare informera om att blodprover och andra enkla prover ska i första hand tas på hälsocentralen där man är listad.

– Det är så väldigt fullt där på morgonen att det blir svårt att hantera den logistiken, säger Ann-Christin Sundberg, verksamhetsområdeschef för regionvården.

Fler och fler patienter kommer till sjukhuset för att få sina prover tagna, en ökning från 25.000 till 37.000. Det här betyder köer, under morgontimmarna och tidig lunchtid kan man få vänta över en halvtimme.

Men det är få som behöver lämna prover på sjukhuset, även om det gäller prover inför besök på sjukhuset.
– Det finns specialprover som bara kan tas vid Laboratoriecentrum men de är väldigt liten volym, utan de allra flesta prover kan tas på hälsocentralen och dit vill vi ha patienterna att ta sina prover, säger Göran Hugosson på landstingets stab för planering och styrning.

Tillgängligheten är ofta svaret när landstinget via enkäter frågat patienterna varför de väljer sjukhuset istället för hälsocentralen är tillgängligheten ofta svaret. Man behöver inte boka tid. Och många har närmare dit från jobbet.

Ann-Christin Sundberg, som är verksamhetsområdeschef för regionvården, säger att vården har varit dåliga på att informera patienterna på ett bra sätt. Nu ska kallelserna blir tydligare med att hälsocentralen är förstahandsalternativet.
– I huvudsak så är det oftast bättre att gå till sin hälsocentral om det är nära och bra men det betyder ju inte betyda att det alltid är så för det är många som jobbar i Umeå eller på Nus och då är närhetsprincipen faktiskt labb i stället.

Det är okej att komma till labb på sjukhuset och lämna prover, man blir inte ivägkörd?
– Nej, absolut inte, säger Ann-Christin Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".