Ulrika Edman, gruppledare Vänsterpartiet i Umeå. Foto: Agneta Johansson/SR
Ulrika Edman, gruppledare Vänsterpartiet i Umeå. Foto: Agneta Johansson/SR
Umeå

(V) vill ha icke kommersiella ytor i bibliotekshuset

"Viktigt att kunna gå till en plats utan att öppna plånboken"
1:47 min

Vänsterpartiet i Umeå kallade idag till presskonferens för att få fart på debatten om vad som ska hända med bottenvåningen i gamla bibliotekshuset i Umeå efter flytten till Väven.

Idag står bibilotekshuset nästan tomt. Resten av huset ska bli bostäder men bottenvåningen borde bli icke-kommersiella ytor anser Ulrika Edman som är gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå.

-Ska man bygga en stor stad med över 200.000 invånare så behöver man ju många målpunkter i staden där folk kan komma som de är. Där man kan vistas och umgås. Platser där man kan vänta på bussen och som inte är kommersiella. Det är ett sätt att säkra umebornas tillgång till staden. Det vill säga det offentliga rummet tillhör alla, säger Ulrika Edman.

När Kulturväven skulle byggas hade Vänsterpartiet ett absolut krav för att gå med på bygget att det skulle finnas icke kommersiella ytor kvar. I ett beslut i kommunfullmäktige i januari 2011 står att citat "komunen säkerstället att en icke kommersiellemötesplats fortsatt finns och utvecklas vid Vasaplan". Här står inget om att det just ska vara i biblioteket.

-Vi hade ju gärna sett att det varit en skarpare skrivning i beslutet. Men historieskrivarna vet att hade Socialdemokraterna och Alliansen fått bestämma så hade man sålt ut fastigheten till kommersiella intressen, och det var ju Vänsterpartiet som stoppade det och ville att vi skulle behålla den här gamla biblioteksfastigheten i kommunal ägo, säger Ulrika Edman.

Nu har Umeå kommunföretag köpt huset och det ska bli bostäder men på för första våningen, eller delar av den, vill Vänsterpartiet ha olika typer av offentlig verksamhet:

-Man skulle kunna tänka sig en öppan förskola, att konsument- och budgetrådgivningen kunde komma in, och en typ av tidningshall. Någonstans man kan komma in och bara vara i väntan på bussen eller när man strosar på stan. Det är viktigt att alla umebor kan känna sig välkomna, att man kan gå till en plats utan att öppna plånboken, säger Ulrika Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".