Luleå och Frölunda möts i CHL-finalen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Luleå och Frölunda möts i CHL-finalen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Ishockey

Skellefteå AIK åkte ur CHL

Skellefteås Tim Heed: "Vi måste ta mera avslut"
2:10 min

Luleå vann hemma med 3-2 mot Skellefteå, detta innebär att det blir en helsvensk final i Champions Hockey League.

Luleå är klart för finalspel mot Frölunda i CHL-hockeyn efter att ha besegrat Skellefteå med 3-2 i semifinalreturen mellan lagen på tisdagskvällen.

Frölunda gick till final efter förlängning mot Kärpät från Uleåborg.

Det sammanlagda resultatet i semifinalen mellan ärkerivalerna i norr blev 5-4 till Luleå, den första i Skellefteå slutade 2-2.

Luleå visade matchen igenom upp ett resolut försvarsspel som ställde till stora problem för Skellefteå. Västerbottningarna kom med fart genom mittzonen, men stötte på patrull längre fram.

– När passningsspelet och farten inte är där, så blir det svårt att ta sig igenom, analyserar Skellefteås Tim Heed anfallsproblemet.

Luleå drog på sig sex utvisningar under matchens två första perioder, men Skellefteå hade till en början svårt att skapa några riktigt vassa avslut på mål. Spelet i numerärt överläge var långsammare än vad vi vant oss att se svenska mästarna bjuda på.

– Vi flyttar runt pucken, men vi tar inga avslut. Då är det svårt att göra mål och skapa chanser, förklarar Tim Heed om lagets power play.

Undantaget var när Tim Heed med ett stenhårt skott från blå dundrade in pucken i mål efter sju minuter. Målet innebar kvittering till 1-1.

Karl Fabricius hade dessförinnan gjort matchens första mål, snyggt framspelad av Johan Forsberg.

Innan första perioden hade Luleå tagit ledningen igen efter ett stenhårt skott av Daniel Zaar.

Mittrundan blev hetsig med smågruff efter avblåsningarna.

I slutet av perioden drog Skellefteå på sig sin första tvåminutersutvisning efter att ha haft för många spelare på isen.

Då slog Luleås back Jan Sandström till med ett handledsskott från blå. Pucken fladdrade i nät bakom målvakten Erik Hanses högra axel.

– Varje mål är ju jätteviktigt.  Det är inget att hymla om. Vi var värda det målet, säger Luleås Joel Lassinantti.

Skellefteå försökte flytta upp sitt spel i slutperioden, men hade förtvivlat svårt att komma in på mål, till och med i numerärt överläge. Skellefteå reducerade dock till 2-3 med knappt en minut kvar efter att Erik Hanses lämnat kassen. Men Luleå höll undan.

Frölunda hade 4-2 med sig från första mötet med Kärpät, men två mål inom mindre än en halv minut i tredje perioden förde Kärpät från till 3-1 och utjämnat läge i dubbelmötet.

Erik Gustafsson avgjorde 5.06 in på förlängningen i spel fyra mot tre. Han höll sig framme och slog in returen på Mathis Olimbs stolpskott.

Finalen kommer att spelas i Luleå den 3 februari. Luleå får fördel av hemmaplan tack vare att laget vann sin match under ordinarie tid.

– Det är ju en jättebra bonus för oss. Vi vill ju spela här. Vi är starka här. Att spela en final på hemmaplan, det kan inte bli bättre, säger Joel Lassinantti om finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".