Ibrahim Baylan besökte Finnfors Kraftstation
1 av 3
Ibrahim Baylan besökte Finnfors Kraftstation
Finnfors Kraft station
2 av 3
Finnfors Kraftstation
Ibrahim Baylan besökte Finnfors Kraftstation
3 av 3
Ibrahim Baylan besökte Finnfors Kraftstation
Skellefteå

Energiministern besökte Finnfors Kraftstation

Ibrahim Baylan besökte Finnfors Krafstation
1:35 min

I dag besökte energiminister Ibrahim Baylan Skellefteå. Han fick bland annat information från Skellefteå Krafts ledning, och han besökte också Finnfors kraftstation.

Han var inbjuden av Skellefteå Kraft som vill ge sina synpunkter inför den blocköverskridande energiöverenskommelsen som fått namnet Energikomissionen.
– Tillgången på energi är central för vår industri och våra hushåll, och att det sker billigt miljövänligt och säker tror jag är en grundförutsättning för att vi ska kunna utvecklas som samhälle, säger Ibrahim Baylan. Om vi tittar 10-20 år bort så står vi inför stora utmaningar och enda sättet att skapa trygghet det är blocköverskridande överenskommelser, säger Ibrahim Baylan.

Politisk Turbulens
Men den politiska turbulensen efter valet visar att Ibrahim Baylan och hans regering får jobba hårt för att nå den här överenskommelsen. En hinder är kärnkraftens framtid.
– Det är klart att det finns skillnader men vi är överens om att vi likt det tyska exemplet inte ska snabbaveckla kärnkraften, vi är överens om att vi inte ska subventionera fram ny kärnkraft, det gör att vi har en slags grundplatta att stå på, säger energiministern. Sedan är vi nog alla överens om att den kärnkraft vi har idag håller på att bli gammal och vi måste hitta en lösning på detta och jag har fått en presentation från Skellefteå Kraft som gör mig väldigt optimistisk, att det här är utmaningar men att det går att lösa, säger Ibrahim Baylan.

Både små och stora
Men Skellefteå Kraft och andra mindre regionala kraftproducenter är oroliga att det blir dom stora som EON och Vattenfall som får störst inflytande på energiöverenskommelsen. Men Ibrahim Baylan säger att det krävs medverkan från att både små och stora aktörer bland kraftproducenterna för att underlätta en politiks blocköverskridande överenskommelse
– Såväl Skellefteå Kraft och andra regionala företag men också att sektorn i sin helhet får komma till tals. Det kan bidra och underlätta vårt arbete att komma överens över blockgränserna., säger Ibrahim Baylan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".