Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helena Jonsson ansvarig för biogasproduktionen i Skellefteå  Foto Magnus Bergner / SR
Helena Jonsson ansvarig för biogasproduktionen i Skellefteå Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Matavfall från Umeå blir biogas i Skellefteå

"Nästan lika mycket"
1:30 min

Hälften av det matavfall från hushåll som blir till fordonsgas i Skellefteå kommer från Umeå.

I Skellefteå tillverkas biogas som förädlas till fordons gas sedan snart 10 år tillbaka. Gasen produceras av hushållens matavfall och från slaktavfall. Sedan ett par år så kommer en betydande del av matavfallet från Umeå.
– Om vi jämför mellan hushållsavfallet från Umeborna och Skellefteborna så är det nästan lika mycket från Umeborna, sedan finns också en del slakteriavfall, säger Helena Jonsson som är verksamhetschef och ansvarig för biogasproduktionen i Skellefteå.

Boden
För ett par år sedan tecknade Umeå Kommun och det kommunala bolaget Umeva ett avtal med ett företag i Boden som skulle ta emot och röta Umeås insamlade matavfall. Men deras process fungerade inte tillräckligt bra och företaget skickade matavfallet vidare till Skellefteå där det blev biogas som sedan förädlades till fordonsgas.
Efter en ny upphandling skrevs sedan Umeå kommun och Umeva ett avtal direkt med Skellefteå som nu tar emot cirka 3000 ton matavfall per år från Umeå. Och transporten är miljövänligt.
– Vårt brännbara avfall går ju till Umeå för förbränning och på tillbakavägen så tar man med sig det organiska materialet hit till Skellefteå, säger Helena Jonsson.

Biogasflottan ökar
I dag har Skellefteå kommun och de kommunala bolagen drygt 240 biogasfordon av det är 25 biogasdrivna bussar. 80 procent av den fordonsgas som produceras i Skellefteå går till kommunens fordon och 20 procent köps av privatpersoner.
Och Skellefteås biogasproduktion är idag beroende av att Umeå levererar sitt matavfall.
– Ja just nu är vi ju det på grund av att det är så stor förbrukning av biogas, och det är ju positivt att det förbrukas, säger Helen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".