Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Vad ska hända med gamla stadsbiblioteket i Umeå?

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 08.45
"Något som allmänheten har nytta av, en träffpunkt"
(1:33 min)
Stadsbiblioteket i Umeå. Foto Ulrika Holmberg/SR.
1 av 2
Det gamla stadsbiblioteket i Umeå. Foto Ulrika Holmberg/SR.
Mikael Öhlund, VD Umeå Kommunföretag. Foto: Agneta Johansson/SR
2 av 2
Mikael Öhlund, VD Umeå Kommunföretag. Foto: Agneta Johansson/SR

Vad ska det bli i de lokaler där biblioteket tidigare låg? Vi frågade umebor som gick förbi de nu tomma lokalerna: Vad skulle du vilja ha här inne om du fick bestämma?

Det har blossat upp en debatt om vad ska det bli i de lokaler där bibilioteket i Umeå låg tidigare, innan det flyttades till Väven.
Det behöver bli en plats för alla, oavsett plånbok, säger vissa. Alltså icke kommersiella lokaler. Men något sådant uppdrag från politikerna har inte gått till de som ska hyra ut.

Idéerna är många när vi frågar Umebor vad de skulle vilja ha där, om de fick bestämma:
– Kanske en restaurang, eller en bar eller något sådant trevligt som samlar människor, säger en Umebo.
Ett ungdomens hus, säger en annan.
– Jag är aldrig på stan och har inga behov av butiker. Jag har inga åsikter om det heller, säger en man.
– Något kulturellt eller kanske butiker, säger en yngre kvinna.
– Någonting som allmänheten har nytta av, en träffpunkt, föreslår en äldre man.

Umeborna har synpunkter på vad man kan ha de gamla bibliotekslokalerna till. Om man frågar dem. Vänsterpartiet anser att det finns ett löfte från 2011 om att någon del av lokalen ska bli en icke kommersiell mötesplats.

Men Umeå Kommunföretag som äger fastigheten har inte fått några sådana direktiv från politikerna, säger VD Mikael Öhlund.
– Jag har ju stämt av om det är någonting jag ska ta hänsyn till och jag har inte fått några sådana direktiv. Och får jag det kommer jag givetvis att rätta mej efter dem, säger Mikael Öhlund.

Just nu finns flera som är intresseradde av att hyra säger Mikael Öhlund, och nämner Turistbyrån och Visit Umeå. Inom ett år ska det vara klart.
– Under slutet av det här året och början av nästa är vår förhoppning att vi kan finna lämpliga hyresgäster, säger Mikael Öhlund.

Men är det handel då? Det blir handelsyta helt enkelt affärer?
– Det vet man ju inte, utan det är ju sannolikt. Man vill ju omvandla Rådhusesplanaden mer till en handelsgata, och det har väl varit handelsgatan ursprungligt i Umeå. Men vi säger ju inte nej till lämpliga hyresgäster. Det är vi öppna med att säga. Men jag sa att det kan ju vara sannolikt att det blir handel, säger Mikael Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".