Pia Seidel. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges RadioPia Seidel. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio
Pia Seidel. Foto: Helena Ramfjord/Sveriges Radio
Tips från publiken

Hon får betala 3600 kronor till länstrafiken

"Pengarna blev aldrig dragna på grund av trasig terminal"
2:30 min

Pia Seidel i Robertsfors pendlar med buss till Umeå. Häromdagen fick hon en obehaglig överraskning: På ett bräde drogs 3600 kronor från kontot till Länstrafiken.

Det är en trasig kortterminal på en av länstrafikens bussar som trafikerat sträckan Umeå-Robertsfors som ställt till det för Pia Seidel och andra resenärer. Under två års tid har terminalen missat att registrera köp av busskort och biljetter ombord. 

Nu får Pia Seidel och andra resenärer betala i efterhand - i en klumpsumma.

Länstrafiken vet idag inte hur många resenärer som är drabbade av felet, men det handlar om 100-tals transaktioner som nu ska betalas i efterskott.

- Jag beklagar verkligen för de som drabbas att det blir väldigt mycket pengar som dras vid ett och samma tillfälle, säger Länstrafikens vd Harriet Söder. 

Kan man få anstånd med betalningen?

- Tyvärr. Vi kan inte göra så. Även om det blir jobbigt för resenärerna så är det här köp som du godkänt. 

Är det helt säkert att alla era terminaler fungerar nu? 

- Vi jobbar för att alla ska fungera, och försöker övervaka det här. Men jag kan inte svära på att det inte kommer inträffa igen, säger Harriet Söder, vd på Länstrafiken i Västerbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".