Ahmad Ghasimi, ekonom på skolkontoret i Umeå med rötter i iranska Kurdistan. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Ahmad Ghasimi, ekonom på skolkontoret i Umeå med rötter i iranska Kurdistan. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Glädje i Umeå när Kobane befrias

Umebon Ahmad Ghasimi om Kobane
3:37 min

Över världen jublas det nu när kurder och andra gläds åt att extremistgruppen Islamiska staten, IS, förlorat kontrollen över den kurdiska staden Kobane i Syrien. 

– Det var en glädje faktiskt som man inte kan beskriva, hur den här staden lyckades i alla fall att besegra världens mest våldsbenägna terroristorganisation, säger Ahmad Ghasimi, ekonom på skolkontoret i Umeå med rötter i iranska Kurdistan, följde nyheterna i går kväll.

I fyra månader har striderna om staden Kobane pågått. Kobane ligger i Syrien, ett av de fyra länder där det kurdiska folket finns. Det nya nu är att kurder från Iran, Irak, Turkiet och Syrien har gått samman i kampen mot Islamiska staten. Den kurdiska milisen YPG med stöd av peshmergatrupper - och flygbombningar från USA och dess allierade - ser ut att vinna.

– Den här förändringen i USA:s politik, att direkt hjälpa kurderna som förut betraktades som terrorister, det är en jättestor förändring. Det är kurder i hela Mellanöstern som vill ha demokrati och en liberal politik i hela området.

Ahmad Ghasimi ser positivt på framtiden, han hoppas att folket i området ska få bestämma, inte centralmakter i Bagdad och Teheran. Det här är något att fira, det kände han framför tv:n på måndag kväll då han firade med familjen.

– Jag ska bjuda mina arbetskamrater på Skolkontoret på tårta, säger Ahmad Gasimi som är ekonom i Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".