David Kroik
1 av 2
David Kroik tycker Umeå kommun måste tillgodose behovet av sydsamiska för hans dotter. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion.
Moa Brydsten
2 av 2
Moa Brydsten, s, ordförande i För- och grundskolenämnden. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion

Vill att rätten godkänner sydsamiskt språkbad för dottern

David Kroik: "Visar något slags ointresse"
2:19 min

David Kroik, som är doktorand i språkvetenskap på Umeå universitet, vill att hans tvååriga dotter får förskola på sydsamiska. Inte bara delvis, vilket Umeå kommun erbjuder idag.

För det räcker inte, menar han som begärt att kommunen bekostar fem resor för barnet och medföljande förälder till den samiska förskolan Suaja maanagierte i norska Snåsa varje år.

- Det är rimligt. När en kommun inte kan uppfylla de skyldigheter som de har i till exempel undervisning, då måste man ju söka lösningar på annat sätt, för att tillgodose behovet och uppfylla den rätt som finns, säger David Kroik.

Men att bekosta samisk förskoleundervisning i Norge för David Kroiks dotter går inte Umeå kommun med på, eftersom verksamhet på annan ort inte kan ingå i den kommunala verksamheten.

Något som David Kroik nu alltså överklagat till förvaltningsrätten. Enligt lag ska dottern få förskola helt eller delvis på samiska, något han menar kommunen tolkat så minimalt som möjligt.

- Ytterst visar det något slags ointresse av den här frågan, att det handlar om att uppfylla lagen och det handlar inte egentligen om ett samiskt barns bästa, och rätten att få lära sig sitt eget modersmål, säger David Kroik.

Men på Umeå kommun menar man att det inte kan ingå i den kommunala verksamheten att bekosta samisk förskoleundervisning i Norge. Moa Brydsten, Socialdemokraterna, är ordförande i För- och grundskolenämnden.

- Nu är det så att vi inte anser att det är i kommunens åtagande att skicka på det här spåkbadet, säger Moa Brydsten.

Det finns ju ändå barn nu som måste få den här lagstadgade rättigheten nu, inte efter att dom har gått ut förskolan. Varför är det så svårt att lyckas med det?

- Det har varit väldigt begränsat antal barn som velat ha förskola på sydsamiska. Nu har det anmälts fler som har intresse av det här och då kan vi göra något positivt av det, så jag har goda förhoppningar om att vi kan göra något bra för de här barnen, säger Moa Brydsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".