Satish Patel, Umeå universitet. Foto:Privat.
Satish Patel, Umeå universitet. Foto: Privat
Umeå

Umeå universitets mål med nätbaserad undervisning får kritik

"Det saknas resurser tid och ork"
1:22 min

Den moderna tekniken ger lärare möjligheter att undervisa på nya sätt. Men det saknas tid och resurser för att få med lärarna på tåget. Det anser Satish Patel, coach i dessa frågor på Umeå universitet.

Umeå universitet satsar 80 miljoner på nya IT-miljöer i Humanisthuset och MIT-huset, men det saknas tid och pengar för att få fler lärare att använda den nya tekniken.

Det anser Satish Patel som jobbar som coach i informations- och kommunikations-teknik på humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.

-Vi har ett mål på Umeå universitet att vi ska vara bäst i klassen vad gäller nätbaserad undervisning. Jag ser inte att vi kan nå det målet. Det är bara vackra ord. Det måste backas upp med resurser, tid för lärarna, säger Satish Patel.

-Om man tror på det här och vill ha ett annat slags utseende på sina kurser så det inte bara är föreläsningar och en minnes-tenta på slutet, då måste man även backa upp det, säger Satish Patel.

Sticker du ut hakan nu när du säger det här?

-Ja. Jag precis som du har suttit på hemskt många tråkiga föreläsningar som går på förläsarens fart. Jag kan inte stanna personen, pausa, spola tillbaka, se föreläsningen igen. Vi har möjligheten och tekniken att göra föreläsningen tillgänglig för alla men då gäller det att vi vill göra det, säger Satish Patel.

Den moderna tekniken gör det möjligt för en lärare att till exempel spela in en föreläsning och lägga ut den på nätet till studenterna, som kan lyssna när det passar, spola tillbaka, lyssna igen. I egen takt. Men få lärare gör det. För det blir ytterligare en uppgift att göra.

-Jag tror att det är många av mina kollegor som vill våga, men har varken tid eller ibland ork för att kunna genomföra det, säger Satish patel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".