Partiledarupptakt i Högfors 2004. Foto: Foto: Sofie Wiklund/Scanpix
Alliansens partiledare planterar tallar i Högfors 2004. Foto: Foto: Sofie Wiklund/Scanpix
Politik

Maud Olofsson: Göran Hägglunds tall är finast

"Man önskar att det gick lika bra för partiet som för tallen"
1:38 min

Förra centerledaren Maud Olofsson ser dagens besked från Göran Hägglund (KD) som slutet på en era. Men tallen som Hägglund planterade i Högfors 2004 har en ljus framtid.

- På något sätt är det slutet på en era. Vi var fyra partiledare som byggde upp alliansen och gjorde det möjligt att få ett maktskifte, säger Maud Olofsson.

Den 30 augusti 2004 träffades Maud Olofsson, Fredrik Reinfeld, Lars Leijonborg och Göran Hägglund hemma hos Maud Olofsson i Högfors i Västerbotten för ett första möte.

- Det var rätt så kaotiskt. Vår lilla by med sju invånare invaderades av journalister och politiker på högsta nivå. Vi hade för första gången paparazzifotografer nere på åkern. Det är roligt att en liten by i Västerbotten får bli politiskt historisk, säger Olofsson.

Den där dagen planterade ni fyra tallar - en för varje partiledare. Hur mår de här tallarna idag?

- Det som är det roliga är att Göran Hägglunds tall står där helt oanfrätt.  Det är inte en älg som har varit där, inga råttor, ingen snö. Den är finast av alla tallar. Alla vi andra har haft både älgar och snöbrott.

Hur analyserar du det?

- Man önskar att det gick lika bra för partiet som för den där tallen. Han kanske har skickat för mycket energi till tallen och lite mindre till partiet. 

Är han välkommen upp och inspektera sin tall?

- Absolut. Jag har hälsat allihop välkomna. Någon dag kanske vi skulle besöka "matkskiftet" tillsammans. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".