Jan Lövgren, skogsmaskinförare i Ammarnäs. Foto: Filippa Armstrong/SR
Jan Lövgren, skogsmaskinförare i Ammarnäs. Foto: Filippa Armstrong/SR
Västerbotten

Orättvisa på ålderns höst om pensionsåldern höjs

"Det blir ett tudelat samhälle som består av vi och dom"
1:48 min

Ju tyngre jobb desto tidigare går tvingas man gå  i pension, visar forskning.

Forskning visar att pensionsutredningens förslag om att höja pensionsåldern från 65 till 69 kan öka glappet mellan de som orkar jobba ända fram till pensionsåldern och de med tunga jobb som inte orkar.

- Jag tror att det kan bli svårt för många att orka arbeta så länge, säger Jan Lövgren, som är  skogsmaskinförare i Ammarnäs.

Forskare har med hjälp av Statistiska centralbyrån undersökt hur många år i arbetslivet olika yrken förlorar före pensioneringen. De kvinnor och män som oftast inte orkar arbeta ända fram till ordinarie pensionsålder, 65 år återfinns i tunga arbetaryrken medan de som orkar arbeta till 65 år och längre är de som har tjänstemannayrken. Skillnaden beräknas vara ungefär fem år mellan yrkena med högst respektive lägst antal förlorade år.

- Risken med att höja pensionsåldern från 65 till 69 är att skillnaderna kommer att öka, säger Roland Kadefors, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.

- De som går tidigare är de som av ekonomiska skäl skulle behöva jobba längre, säger han.

Roland Kadefors menar också att pensionsvillkoren måste ta hänsyn till de som idag lämnar arbetslivet tidigt.

Jan Lövgren säger att inom de yrkesgrupper som har fysiskt tunga jobb är det vanligare med sjukskrivningar, något som också påverkar ekonomin när man går i pension.

- Risken är att det blir ett samhälle med de och vi. De som kan glssa på och göra saker och vi som får sitta hemma med värk och dåliga pensioner, säger Jan Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".