Anette Lindgren moderat Skellefteå
Anette Lindgren moderat Skellefteå Foto Magnus Bergner/SR
Skellefteå

Asylsökande i Skellefteå kan få subventionerade busskort

"Speciellt utsatt grupp"
1:30 min

Asylsökande i Skellefteå kan få subventionerade busskort. Förslaget kommer från moderaten Anette Lindgren.

Förslaget går ut på att asylsökande inte ska betala mer än 100 kronor för ett busskort inom Skellefteå kommun. Det här skulle underlätta för asylsökande att integreras i samhället.

De flesta asylsökande som kommer till Skellefteå hamnar i kommunens ytterområden under asylprocessen, och Anette Lindgren tror att den låga dagersättningen gör att många blir sittande i sitt boende. Det blev en lång diskussion i kommunstyrelsen och beslutet blev att förslaget ska utredas.
Men om det genomförs så kostar det en hel del pengar.
– Enligt mitt förslag så handlar det om en miljon per månad , men jag säger att man behöver inte gå efter det men någon typ av subvention så att de ges möjlighet att resa. Men då kan vi inte vänta tills dess dom har fått uppehållstillstånd innan dom integreras, säger Anette Lindgren.

80 tusen invånare
– Vi har ett mål att växa och nå 80 tusen och dom här människorna är en stor möjlighet att verkligen nå det här målet. säger Anette Lindgren.
Varför ska just den här gruppen få subventionerade busskort?
Jag tycker att dom är en speciellt utsatt grupp eftersom dom har så låga ersättningar och sedan tycker jag att det är viktitigt att vi jobbar för att få dom att stanna här, säger Anette Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".