Nu är Riksvägens kurva ut på Röbäcksslätten vid Böleäng belyst. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Nu är Riksvägens kurva ut på Röbäcksslätten vid Böleäng belyst. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Umeå kommun backade och tände fler gatlysen på Böleäng

Belysningsingenjören: "vi ska ju inte orsaka olyckor"
1:18 min

Det var förra vintern som politikerna beslutade att släcka lyset på 8 gator där det fanns parallell gång- och cykelväg. Men på Riksvägen ut mot Röbäck lyser nu några fler lampor igen sedan kommunen fått in klagomål.

– Från allmänheten och folk som har kört den här sträckan. Då bedömde vi det att vi tänder upp för att vi ska ju inte orsaka olyckor utan vi ska ju tänka på allmänheten, säger Kenneth Edström, belysningsingenjör på Umeå kommun.

För några veckor sedan inträffade en olycka på Riksvägen, Böleäng. Tre bilar var inblandade och fyra personer skadades. Men att gatlysen tänts nära olycksplatsen beror inte på olyckan.

– Nej, vi hade tänt upp strax före helgen där. Och olyckan var väl i raksträckan i en korsning där det var belysning sedan tidigare.

Riksvägen går från stadsdelen Teg, och ut på Röbäcksslätten längs Böleäng. Från den upplysta stadsdelen, ner på den mörka slätten i en liten sluttning och en kurva.

– Ja, och då bedömde vi det att vi tänder upp i kurvan för att underlätta för bilisterna.

Det var februari 2013 som 198 armaturer längs åtta gator i Umeå släcktes efter beslut i tekniska nämnden. Riksvägen, Liljansvägen, Kolbäcksvägen, Studentvägen, Ålidbacken, Tomtebovägen, Östermalmsleden och Porfyrvägen berördes. Men det är inte aktuellt att omvärdera släckningarna på andra sträckor än kurvan på Riksvägen, säger Kenneth Edström.

– Inte för tillfället i alla fall. Vi har ju besparingskrav från politikerna att vi ska spara på belysningen.

Har ni fått synpunkter på de andra nedsläckningarna?
– Vi har fått åsikter om Tomtebovägen och Studentvägen. Det har ju varit lite mörkt och trist i höst och så blir det mer påtagligt, säger Kenneth Edström, belysningsingenjör och ansvarig för vägbelysningen inom Umeå kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".