Eld i en braskamin. Foto: Ingvar Karmhed/TT.
För den som vill fortsätta elda med ved är rådet att skaffa sig en så bra panna som möjligt när det gäller utsläpp. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Tusen svenskar dör i förtid av vedeldning varje år

Vedeldning större hälsofara än väntat
1:58 min

Cirka 1 000 svenskar dör i förtid på grund av vedeldning varje år. Det konstaterar Naturvårdsverket i en ny rapport.

Luftföroreningar som partiklar och avgaser medför att mer än 5 000 varje år dör en för tidig död i Sverige. Det är slutsatsen i en ny rapport som sammanställts på uppdrag av Naturvårdsverket. Och enligt rapporten är vedelning en stor riskfaktor, men också avgaser och vägdamm. 

– Det visar på vikten av att försöka vidta åtgärder mot de här källorna lokalt i Sverige och att vi kan göra ganska mycket för att förbättra luftkvaliteten, säger Karin Sjöberg vid Svenska Miljöinstitutet.

Tillsammans med experter från Umeå Universitet har Karin Sjöberg beräknat vad olika partiklar och avgaser ger för hälsoeffekter. Rapporten visar att vedeldningen orsakar en för tidig död hos många människor i Sverige varje år.

– Vi har ungefär 3 000 förtida dödsfall på grund av partiklar som kommer från kontinenten, så kallade långdistanstransporterade partiklar. Men förbränningspartiklar från vedelningen i Sverige ger ungefär 1 000 förtida dödsfall till.

Trots att luftkvaliteten har blivit lite bättre sen förra gången undersökningen gjordes så är halterna av luftföroreningar fortsatt för höga, särskilt i storstäderna enligt Karin Sjöberg.

– Jo, successivt så minskar vi utsläppen men det är svårt att från ett år till ett annat tydligt se effekten av det eftersom vi har de meteorologiska faktorerna som påverkar hur halterna blir under enskilda år. Men däremot om man tittar på en längre tid kan man ju se att de åtgärder vi vidtar minskar halterna.

Och för den som vill fortsätta elda ved i sin panna eller braskamin har Karin Sjöberg ett gott råd.

– Ja, man kan ju skaffa sig en bra panna med så bra egenskaper som möjligt när det gäller utsläppen.

Eldar du själv med ved någon gång?

– Ja, någon enstaka gång på landet, under protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".