En träbit och ett sockerpaket
Trä kan med hussvampens hjälp bli råvara till socker. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Forskning

Husägarens skräck - hussvamp - kan bli nyttig.

Forskare: Hussvamp kan bli vår vän
1:03 min

Den fruktade skadesvampen hussvamp kan komma till nytta i framtiden. Sveriges Lantbruksuniversitet har börjat förstå sig på hur hussvampen gör socker av cellulosa. Och av socker kan man göra både bränsle och mat.

Det finns många svampar som bryter ner trä så att det förmultnar. De flesta jobbar brett med att bryta ned det mesta som finns i trät men hussvampen har specialiserat sig på att omvandla cellulosa till socker och lämnar ligninet som är energikrävande att bryta ned orört. Därför är hussvampen en snabb nedbrytare. Den som fått hussvamp i sommarhuset har bittert fått erfara hur fort det går.

Den svamp vi hatar att få i våra hus kan bli vår bästa vän, säger forskaren Nils Högberg på SLU i Uppsala. Hussvampen har 13 000 gener och är en svamp som utvecklas senare i evolutionen. Om hussvampens förmåga att producera socker går att nyttja kan forskarnas detaljstudier av generna bli till stor nytta, menar Nils Högberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".