Helen Hugosson och Britt-Inger Lundqvist, Dik Manusch. Foto: Åza Meijer, Sveriges Radio.
Helen Hugosson och Britt-Inger Lundqvist. Foto: Åza Meijer, SR.
Skellefteå

Det går bra för tidningen Dik Manusch

"Våra försäljare är jättenöjda"
2:19 min

– Det har gått över förväntan, tycker Helen Hugosson på tidningen Dik Manusch i Skellefteå. För tre veckor sedan gav man ut första numret av tidningen som ska ge romska tiggare en inkomst och större självkänsla.

Första numret av Dik Manusch - se människan - trycktes i 10 000 exemplar, och över hälften av tidningarna har gått åt, och det är man mycket nöjda med. Det är flera olika föreningar och församlingar i Skellefteå som står bakom tidningen, och skribenter och fotografer över hela landet står för materialet, utan att ta betalt. Grundtanken är att tiggande romer ska slippa tigga, och få en inkomst och mer självkänsla. Tidningens innehåll handlar om romernas situation.
Rumänen Ilje, som blev intervjuad inför lanseringen av första numret, berättade då att han såg fram emot att sälja tidningar istället för att tigga.

Redaktionen tänker ge ut fyra nummer per år. Tidningen säljs i Skellefteå och på några andra orter i Västerbottens län. Intresset utifrån har varit stort, till exempel så har redaktionen gett råd till tidningen Folk er folk när de hörde av sig inför sin sverigesatsning.

Även om det går bra har Dik Manusch-redaktionen inga planer på att expandera och sälja i storstadsområdena, säger chefredaktör Britt-Inger Lundqvist:
– Vi kommer inte utvidga. Snarare tvärtom, vi kommer att hålla oss mer till Skellefteåområdet bara. Men om någon är intresserad i Umeå eller Göteborg och har samma upplägg så överlåter vi gladeligen materialet.

Nu planerar man för det andra numret. Det råder ingen brist på material, men nu gäller det att få tag i någon som kan trycka tidningen. Tidningen Norran stod för tryckningen av första numret, men vem står för tryckningen av nummer två? Britt-Inger Lundqvist tycker att det inte borde vara något problem:
– Det ger en otrolig goodwill och en enorm pr som egentligen inte kostar speciellt mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".