Medicinkonsultens entre
Medicinkonsulten har 4500 patienter listade. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Landstinget

Medicinkonsultens aktieutdelning blir politik

Vinst i sjukvård - okej eller inte
1:30 min

Den privata vårdcentralen Medicinkonsulten i Lycksele kritiseras av Vänsterpartiet. Landstingsrådet LiseLotte Olsson skriver i en insändare idag att det är fräckt av Medicinkonsulten att skylla sin planerade nedläggning på ekonomin, när bolaget samtidigt delar ut vinst.

LiseLotte Olsson skriver i en insändare om att aktieägare fick pengar istället för vården. Enligt hennes uppgifter har Medicinkonsulten delat ut 2,7 miljoner i aktieutdelning. Men LiseLotte Olsson visste inte att aktieutdelningen gått till att lösa ut ett dödsbo ur bolaget. Jag beklagar verkligen sorgen och ska inte använda det i något politiskt syfte, säger hon. Däremot vidhåller hon att Medicinkonsulten är ett exempel på vinster i välfärden. Det är en viktig princip för Vänsterpartiet att vårdpengar inte ska hamna i privata fickor, säger LiseLotte Olsson.

Insändaren väckte omedelbart reaktioner från Allianspartierna som tycker att LiseLotte Olsson ska be läkaren Tomas Rahm som driver Medicinkonsulten om ursäkt. Förutom att aktieutdelningen används för ett mediautspel påstår hon att Medicinkonsulten konkurrerar på samma ekonomiska villkor som Landstingets egna vårdcentraler. Det är helt fel, säger Moderaternas Nicklas Sandström. Landstingets egna vårdcentraler i inlandet går med stora förluster som en privat vårdgivare aldrig kan tillåta sig, menar Nicklas Sandström. Ett aktiebolag måste ha en budget i balans och kan inte ta in dyra stafettläkare, säger Nicklas Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".