Jaktgevär
Arkivbild på jaktgevär Foto Mikael Fritzon / TT
Skellefteå

Rättegång efter dödsskjutning under jakt

Dödsskjutning under älgjakten
1:25 min

I dag genomförs rättegången efter dödsskjutningen utanför Kristineberg i samband med höstens älgjakt.

En man avled omedelbart efter att ha träffats av ett skott som avlossades av en jägare i ett angränsande jaktområde.

Vid halv sex tiden på morgonen den 1 september 2014 samlades jägarna från Kristinebergs jaktvårdsförening för att ge sig ut på sina älgpass. På en angränsande privat jaktmark var två andra jägare på väg ut och strax före klockan sex tyckte en av jägarna på den privata jaktmarken att han såg en rörelse längre fram i terrängen.
Det han såg befann sig cirka 100 meter bort på gränsen till Kristinebergs jaktområde, och i polisförhöret säger skytten att han följde rörelsen i kikarsiktet och gick framåt för att få bästa möjliga skjutläge.

Han tyckte sig se en älg i kikarsiktet, och när det han såg ställde sig i en glugg mellan snåren, så avlossade han ett skott. Han skyndade sig fram för att kontrollera och fick då en chock när han insåg att han träffat en människa.
Den man som blev träffad avled omedelbart. Skytten ringde jaktkamrater och räddningstjänst och polis larmades. Den åtalade skytten chockades och kunde inte förhöras förrän efter ett par dygn.

Inga signalfärger
Enligt den tekniska undersökningen var den man som sköts klädd i gröna och bruna kläder men bar inga kläder med så kallad varselfärg.
Skytten åtalades för grovt vållande till annans död. Enligt stämningsansökan sköt han genom skog med dåliga siktförhållanden mot ett annat jaktområde där han borde räknat med att det fanns andra jägare. Han ska inte heller ha förvissat sig om vad han sköt på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".