Skellefteå Tingsrätt
Skellefteå Tingsrätt Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Rättegången efter dödskjutningen under älgjakten avslutad

"Bör kunna vara ett grovt brott"
1:44 min

Åklagaren yrkar på villkorlig dom med samhällstjänst för den 42 årige jägare som sköt en annan jägare till döds utanför Kristineberg.

Dödsskjutningen inträffade på morgonen den 1 september, på gränsen mellan två jaktområden.

Den åtalade skytten var på väg ut på sitt jaktområde när han såg en rörelse drygt 100 m fram i terrängen. Han tittade i kikarsiktet och tyckte att han såg en älg i en öppning mellan träden och riset. Det han såg rörde sig på gränsen till ett annat jaktområde och när han var säker på sin sak avlossade han ett skott.
Men han fick en chock när han gick fram och insåg att han skjutit en människa. Den man som träffades kom från Valdemarsvik och var gästjägare i Kristinebergs jaktvårdsförening.

Filmvisning i rättssalen
Tingsrätten i Skellefteå fick se en film från platsen som visade att det var dålig sikt genom träden mellan skytten och det han trodde var en älg. Den man som blev skjuten hade heller inga varselfärger på sig. Åklagaren Anders Norberg anser att det är skyttens ansvar att inte utsätta jägare i angränsande områden för fara.
– Den dåliga sikten, den skjutning som sker mot ett annat jaktområde och ett medvetet risktagande eller en så allvarlig försummelse att det bör vara ett grovt brovt.
Åklagaren Anders Norberg yrkar på villkorlig dom med samhällstjänst.

Den 42 årige skyttens advokat Jonas Wiklund gör en annan bedömning.
– Det är ett oaktsamhetsbrott om det är ett brott i sig. Det han ser det är en älg och det har att göra med hur en människa kan uppfatta en bild, hur man bearbetar den, och det kan finnas många olika förklaringar till varför han har sett en älg som inte var någon älg, säger Jonas Wiklund.

 Men borde inte han som erfaren jägare hålla inne skottet?
– Ja, det är ju det som är oaktsamhetsfrågan och den bedömning som tingsrätten ska göra, säger advokaten Jonas Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".