Foto: Lars-Göran Norlin.
1 av 2
Foto: Lars-Göran Norlin.
Foto: Lars-Göran Norlin.
2 av 2
Foto: Lars-Göran Norlin.
Umeå

Umeås dricksvatten ska bli ännu säkrare

Säkrare dricksvattnet i Umeå
1:28 min

Nu ska dricksvattnet i Umeå bli ännu säkrare.

Umeå har haft ett bra dricksvatten i över 100 år men nu höjer Umeå dricksvattenverk säkerheten och installerar UV-ljus som är ett effektivt desinfektionsmedel mot parasiter i vattnet.

- Det är väldigt ovanligt att det blir problem med vårt dricksvatten men för att leva upp till lagkrav och säkra en långsiktig dricksvattenförsörjning pågår arbetet med att installera UV-ljus, säger Simone Andersson på UMEVA.

Risken, även utan UV-ljus, att Umeå skulle kunna drabbas av bakterien Cryptosporidium som drabbade dricksvattnet i Skellefteå och Östersund är extremt liten, säger Simone Andersson eftersom Umeås vatten kommer från grundvattnet och Östersund och Skellefteås dricksvatten är älv och sjövatten.

- Vårt dricksvatten finns 25 meter under marken och i dricksvatten som tas från sjöar och älvar finns en helt annan bakterieflora, säger Simone Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".